sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Black Horse & Style

Tervehdys sinulle!

Tämä blogi kertoo mustasta tammasta enemmän ja vähemmän ehkä tyylistä. Tai sitten tyylikkäästä mustasta tammasta. Tai sitten mustan tamman tyylikkäästä elämästä. 😘

Ratsastus ja hevoset ovat intohimoni olleet siitä saakka, kun 30 vuotta sitten istuin hevosen selkään ensimmäisen kerran. 10-vuotiaasta olen ollut hevosen kanssa joka päivä, muutamaa päivää lukuunottamatta. Joskus olin kipeänä tai joskus oli koeviikko, joskus asuin jopa toisessa kaupungissa, joten viikossa oli muutaman päivä ilman hevosta. Pisimmät tauot elämässä ilman hevosta kesti muutamia kuukausia, puolikin vuotta. Toki hevosia elämääni on mahtunut määrällisesti useita niin kotona, vieraissa kuin ulkomailla, mutta aina sellainen "silmäterähevonen" on ollut vierellä kulkemassa. Puoli vuotta aktiivista suruaikaa kesti ensimmäisen hevoseni kuoleman jälkeen, kunnes eräs Valkoinen Hevonen asteli elämääni auttamaan surutyössä. Hänen jälkeensä sinnittelin melkein vuoden päivät ilman hevosta, kunnes en enää kestänyt. Menin ja hain eräänä lauantaina itselleni mustan tamman. Sillä tiellä ollaan.

Mitä asioita blogissani kerron ja miksi?

Kiinnostaako sinua hevosen koulutus? Se on hyvä, varsinkin, jos ratsastat lainkaan tai varsinkin itsenäisesti. On nimittäin hyvä tiedostaa, että varsinkin nuori tai vain asiasta kokematon hevonen oppii jokaisesta ratsastuskerrasta - jotain. Ratsastajana haluat joko vaikuttaa hevoseen mahdollisimman vähän tai opettaa kerralla mahdollisimman paljon. Oppimistilanteeseen vaikuttaa tekniikan lisäksi olosuhteet, tilannetaju ja tunnetilat. On siis paljon asioita, joita ottaa huomioon, kun hevosen kanssa ratsastelee. Siinä ratsastelun lomassa moni asia saattaa onnistua  joko vahingossa tai ahkeran työn tuloksena - ja samaisesta syystä myös epäonnistua. Minulta on kysytty kuinka olen saannut hevoselleni niin hyvän laukan ja olisiko vinkkejä jakaa muillekin. En tiedä, voi olla, mutta sen voin varmuudella sanoa, että kikka kolmosta tai oikotietä sinne onnelaan ei ole. Että kyllä se on ihan pitkän kaavan kautta.

Jatkossa

Keskityn jatkossa kertomaan tässä omat kokemukseni hevoseni kouluttamisesta. Hevosen oppiminen tapahtuu suunnilleen samalla tavalla kaikilla. Hevoset ovat silti yksilöitä eikä edes rotu tai tausta niputa hevosta tietynlaiseksi. On kuitenkin asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, mutta erityisesti haluan/yritän puhua laadukkaan koulutuksen puolesta, oli kyseessä minkälainen, ikäinen, taustainen tai rotuinen hevonen tahansa. En ole ammattilainen - en edes joka päivä tasoiseni saati hyvä ratsastaja - en kilparatsastaja enkä mitään muutakaan. Olen tavallinen ratsastaja, mutta ratsastan tavoitteellisesti joka päivä. Kerron siitä huolimatta/sen takia omat kokemukseni, siitä on sinulle hyötyä tai sitten ei. Toivon kuitenkin kertovani ehkä muutamia seikkoja, joista voisi olla iloa. En kerro kokemuksia ratsuhevosen kouluttamisesta varsasta ratsuksi, vaan pureudun juoksijoiksi jo treenattujen hevosten uudelleen koulutukseen ratsuhevoseksi. Jos siis omistat lämminverisen ravihevosen tai ratsastat sellaisella säännöllisesti, sinua saattaa kiinnostaa meidänkin taival. Käyn läpi onnistumisia, muutamia yleisiä vinkkejä ja ongelmakohtia. Ja ihan kunnon mokiakin. Havainnot tästä tarjoaa oma ranskalais-amerikkalainen, neljällä jalalla seisten jossain 170 korkeudella maailmaa ja puskia tarkkaileva musta kuningattareni.



Jos yhtään aihepiiri kiinnostaa, tervetuloa. Tämä TBHS-blogi tällä aihepiirillä päivittyy kerran viikossa, seuraavassa postauksessa mietin tarkemmin remontointia. Siihen saakka, auf Wiedersehen!