sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Remontti vai nuori

Lämminverinen ravihevonen mielletään usein "remontiksi", eli uudelleen koulutettavaksi. Koulutetaan kokonaan uuteen lajiin. Toisaalta, myös kilpailevilla ravihevosilla voidaan ratsastaa. Myös se tulisi tehdä laadukkaasti totta kai. Moni lämminverinen päätyy vaihtamaan alaa ravurinalusta ratsuksi myös varsin nuoressa iässä, jolloin voisi puhua lähinnä nuoresta ratsutettavasta. 

NUORI

Oma tammani oli hiljalleen treenattu raviin, koska kyseessä oli kasvava ja isokokoinen hevonen. Olen todella onnellinen, että tämä oli otettu huomioon eikä hiostettu keskenkasvuista hevosta liikaa vain radat mielessä (oma näkemys). Tammani oli kääntynyt juuri 5-vuotiaaksi minulle tullessaan, eikä vielä käynyt starttaamassa. Tammani oli treenatussa kunnossa minulle tullessaan.
Tutustuttuani tammani kanssa muutaman viikon - luoden luottamusta puoli ja toisin - makoilin painoni kanssa selän ylin muutamia kertoja maneesissa yksin ollessani. Seuraavaksi taluttelin pelkän satulan kanssa kerran pari. Kun totesin tammani mielentilan olevan optimaalisen oloinen, nousin satulaan. Ensimmäinen kerta sisälsi käyntiä talutettuna ja ilman taluttajaa ympäri maneesia. Kokeilin myös liinassa puolikkaan ympyrän verran ravia juoksuttajan avustuksella (ei ymmärtänyt ratsastajan ohjeista tuo taivaallista). Pari raviaskelta tuli, mutta enempää ei ollut tarkoitus, eikä edes kykeneväinen tekemään.

Aloitin siis ratsuttamisen kuin millä tahansa nuorella hevosella. Järjestelmällisesti ja hitaasti, vaikka tammani suhtautui asiaan ikäänkuin se olisi ollut normaaleinta ikinä, mutta siihenhän satulaan laitossa tulisi pyrkiäkin; hevosen täytyy olla rento ja luottavainen. (Helpottaa satulaan laittoa varmasti, kun hevonen on jo tottunut ympärilleen kiristettävään vyöhön ja työskentelyyn ylipäätään.) Siitä huolimatta minulla oli avustaja liinan päässä ja kaulanaru yllätyksien varalta. Hitaasti etenemisen toinen tärkeä syy oli se, että kyseessä on ratsuhevosen täysi vastakohta eli ns. pitkänmatkan juoksijan lihaksistolla varustettu keskenkasvuinen hevonen. Tästä syystä etenin vieläkin hitaammin kuin mitä yleensä nuorien kanssa varmasti edettäisiin. Tähän aiheeseen palaan vielä tarkemmin ja varmasti useasti. Kuvassa 5-vuotias ravuri ensimmäistä kertaa ratsastaja selässään, nöyränä kohtaloaan sen kummemmin kyseenalaistamatta.



REMONTTI

Minulla oli aikoinaan suomenhevonen. Minulle tullessaan sillä oli ratsastettu. Ehkä puoli kylää oli käynyt selässä ennen minua. Ja tuo hevoseni oli minulle tullessaan 15-vuotias ja toiminut pikkulasten kuljettimen ohessa kylän viimeisenä työhevosena isäntänsä aisaparina, vastavihittyjäkin kuskaillen. Sitä ennen oli ei-niin-loistelias ura ravurina. Minulle tullessaan tämä piti kyllä ratsastajaa selässä, mutta vauhti oli kova ja kyyti kamala. Siis ka-ma-la. Se oli myös syy, miksi tästä hevosesta tuli hevoseni lopulta seuraavaksi 12 vuodeksi, koska muilla meni hevoseen hermo jo alkumetreillä.

Tätä tällaista kutsun itse remontiksi. Tällaisessa tilanteessa ollaan jouduttu hevosen kanssa jo niin pitkälle umpimetsään, että koulutusta voidaan kutsua kirjaimellisesti remontiksi. Rebuild tarkoittaa kaiken vanhan purkamista ja uudelleen rakentamista. Jokainen, joka on ollut remontin kanssa tekemisissä tietää kuinka työlästä ja hidasta se on. Hevoseltakin riisutaan kaikki vanha opittu pois, jotta päästää aloittamaan tyhjältä pöydältä opettamaan uutta. Ja se on tässä järjestyksessä. Jos ei vanhaa pura ja alkaa rakentamaan uutta sinne tänne vanhan päälle niin voidaan kuvitella millainen sotku siinä tulee. Niin työmaalla kuin hevosen mielessäkin. Kuvassa 15-vuotias suomenhevonen vajaan vuoden verran ratsastuksen aakkosia uudelleen opiskelleena, näyttäen ehkä paremmalta kuin tuntui. Seuraavan 12 vuoden aikana tästä työhevosesta tuli täydellisen kevyt ja mukava ratsastaa, kentällä ja maastossa.



On siis ehkä ihan hyvä kartoittaa onko ratsuksi kaavailemasi hevosesi enemmän nuori vai remontti. Myös vanhempi hevonen voidaan kouluttaa ns. nuoren tavoin, jos se on kovin vihreä monessa muussakin asiassa, eikä esimerkiksi koskaan laitettu satulaan/selässä oltu. Tämä tulee ottaa huomioon jo ennen kuin länttää sitä satulaa ja ratsastajaa selkään. Toisaalta iältään nuori ravuri voi olla jo hyvinkin kokenut radalla kirittäjä ja oppinut hyvin vahvat toimintamallit, ratsastettu ehkä montea tai muuten treenin tueksi. Pääsääntöisesti ravipuolella aloitetaan hevosen kanssa kovaa paljon aikaisemmin. Ratsastuspuolella tyyli on ehkä menossa samaan suuntaan, mutta se tosiasia, että hevonen kasvaa fyysisesti kuuteen ikävuoteen saakka on aika oleellista ainakin omasta mielestäni ottaa huomioon. Varsinkin, kun aletaan laittaa ratsastajan painoa selkään.

Syy miksi omassa mielessäni jaottelen nämä kaksi on kokonaisuus. Nuori hevonen on nuori (ja kasvava!) hevonen, vaikka sitä oltaisinkin käsitelty paljon. Hevosen ikä täytyy ottaa koulutuksessa huomioon, vaikka se olisikin jo totutettu satulaan ja suostuu kantamaan ratsastajaa selässään. Tässä kuvailemani remontti saattaa olla työläämmän tuntuista uudelleenkouluttaa kuin herkkä nuori hevonen. Remontilla kuitenkin uskaltaa ja voi toisissa asioissa edetä nopeammin, kuin nuorella. Vaikka hevonen on (ex)ravuri, jos se on 3-6-vuotias, se täytyy ottaa koulutusta aloitaessa huomioon. On hyvin epäreilua lähteä vain ratsastelemaan. Ja toinen asia mitä painotan sekä nuoressa, että remontissa on hevosen lihaskunto. Remontti voi olla lihaksistoltaan aivan yhtä huonossa jamassa ratsastusta ajatellen kuin nuori tai vanhempikin raviin treenattu hevonen. Raviin treenattu lihaksisto ei ole tehty ratsastajan painoa ajatellen. Ei taaskaan ole reilua vain lähteä ratsastelemaan. Oma lukunsa on sitten vielä täysin lihaksettomat "pihan perälle unohdetut"/levossa olleet hevoset. Niillä ei mielestäni saisi ratsastaa - tai edes istua selässä ilman satulaa - laisinkaan, ennen kuin lihaskunto saatu asialliseksi muilla tavoin, siinä kun on sitten selkärangan vaurioitumisen vaara.

Toivottavasti ymmärsit pointin.

1) Kartoita siis oman hevosesi/projektisi lähtötilanne mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja ota ne myös koulutussuunnitelmassa huomioon.
2) Tee mielummin varman päälle, kuin miten milloinkin.
3) Tee suunnitelma ja ole johdonmukainen heti aloituksesta lähtien.
4) Älä lähde vain ratsastelemaan, vaikka hevosesi kantaakin sinua mukisematta selässään, nöyrä kun on. Ja jos lähdet, ole reilu äläkä pyydä hevoselta sellaisia asioita mihin sitä ei ole koulutettu.


Mukavaa alkavaa viikkoa, jatketaan taas ensi sunnuntaina. Vai pitäisikö palata aiheeseen jo aikaisemmin, keskiviikkona?