Okei, nyt ravataan. Parissa kuukaudessa tasapaino alkaa kehittyä ratsastajan kanssa niin paljon, että ravailen ympäri maneesia. Joku voi ajatella, että no mitäs ihmeellistä siinä on. Minun mielestäni on! En pidä millään tavalla itsestään selvänä sitä, että pystyn ravaamaan hyvää, tahdikasta ravia hevosella, jonka takajalat ovat pitkät ja tulossa koko ajan etujalkojen yli. Tammani ei ole mikään rakennehirviö, mutta luonnostaan enemmän etupainoinen täykkärityyppi, kuin edestä luonnostaan ylöspäin kohoava ryhtinsä kanssa. Tammani oli minulle tullessaan vielä paljonkin takakorkea, nykyisin juuri ja juuri hieman takakorkea. Raville pitää antaa aikaa muodostua hyväksi.
Vaikka kehotan antamaan aikaa ei tarkoita sitä, etteikö tekemisessä olisi varsin tiukka vaatimustaso. Se taso on vain pidettävä oikealla .. no, tasolla. Siinä samalla kun treenailimme raviin tasapainoa ja voimaa, tein paljon työskentelyä käynnissä. Siinä tammastani alkoi tulla koko ajan näppärämpi, tasapainoisempi ja pikkuhiljaa saaden uusia oivalluksia elämästä. On mielenkiintoista opettaa hevoselle jotain aivan uudenlaista tapaa olla, tehdä ja osata.
Tässä vaiheessa treenaamme paljon ja aika intensiivisesti seuraavia asioita käynnissä:
- kulmia. Kun ottaa pinta-alaksi pienemmän neliön, tehtävästä tulee johdonmukainen vaikka haastava. Kulmat kuulostaa tylsältä harjoitukselta, mutta umpisuoraa ravia paahtaneelle ravurille se on tuikitärkeä harjoitus, jossa aletaan oppia ihan uudenlaista koordinaatiokykyä. Aluksi voi olla hankalaa saada 90 asteen kulmaa ratsastettua, mutta siihen pikkuhiljaa pyritään. Kulmat ovat jatkossakin aina se ensimmäinen asia, mitä ratsastuksessa lähden työstämään. Tänään 3,5 vuotta myöhemmin tammani pystyy menemään lähes 90 asteen kulmat käynnissä, ravissa ja laukassa.
- tuntumaa. Vielä en ole miettinyt lainkaan sitä, millaisessa asennossa tammani liikkuu. Tai tarkemmin sanottuna, olen ollut siitä erittäin tarkka. Haluan, että tammani oppii hyvän tuntuman. Hevosen asennon/rungon halusin olevan ryhdikäs, eteenpäin suuntautunut. Sellainen, jossa on hyvä ja tasapainoista liikkua. Kuolaimeen saa koskea (ei siis pakene kuolainta ylös eikä alas) ja asettuu pyynnöstä kumpaankin suuntaan loivasti.
- istuinapuja. Pysähtymisiä ja liikkelle siirtymisiä. Pikkuhiljaa pohjeapujen terävöityessä lisään mukaan istunnan merkityksen. Pyrin olemaan häiritsemättä hevosta enkä tuputtaa liikaa merkkejä kerralla. Aloitan istunnan pidätteistä ja pidän huolen, että lantio on "auki" ja liikkeen mukainen silloin kun haluan edetä. Kun asiat onnistuu tekemmään oiken, huomaa, että ns. kouluttamatokin hevonen vastaa hyvin. Itse asiassa, juuri sellainen hevonen vastaakin hyvin. Sitä herkkyyttä kannattaa kehua, palkita ja vaalia. Pikkuhiljaa painoapua voi alkaa hyödyntämään esimerkiksi voilteilla, mutta siitä myöhemmin.
Pyrin keskittymään siihen, että pyydän vain muutamaa asiaa kerrallaan. Ja silloinkin, kun työn alla on uuden asian oivaltaminen, pidän huolen että käynti on rentoa, etenee itsestään ja on tahdikkaan laadukasta. (ei passaa tai jännity, haen yliastuntaa rennolla, pyöreällä selällä)
Raviin siirymisessä olin kirjaimellisesti heti ensimmäisestä askeleesta aivan yhtä tarkka. Ravin määrän lisääntyminen per ratsastuskerta piti huolen siitä, että en koskaan pyytänyt ravia väsyneenä tai "sinne päin". Pyrin alusta saakka kertomaan tammalleni, että haluan sen keskittyvän jokaiseen askeleensa niin, että ravissa pysyy iso askel ja hyvä tahti. Kulmat olivat alkuun totta kai loivat, mutta niissä oli tuntuma alusta saakka ja lievä asetus ilman tahtirikkoja. Ympyröitä en edes vielä harjoitellut tässä vaiheessa, niihin koin että tasapainoa ja voimaa on liian vähän ja ravin laatu turhaan kärsisi.
Ratsastuksen jälkeen tammani sai maneesissa toisinaan kävellä loppukäynnit vapaana. Hyvä tapa on kävelyttää lämmin hevonen hikiloimen kanssa ilman satulaa ratsastuksen päätteeksi, mutta vaatii jo taas pikkasen enemmän ratsastajalta vaivaa. Kuvan aikoihin tammani on saanut tutustua the heinäpaaliin. Heinäpaalin aiheuttamaa keskivartalorotevuutta ei tule sekoittaa A) metaboliseen oireyhtymään B) lihaksien kasvuun. Heinämaha ei ole tavoiteltava asia, mutta omasta mielestä herkkämielisellä hevosella parempi vaihtoehto kuin se toinen.
Kuolaintuntuma ei ole ollut tammani kanssa se helpoin ja toisaalta se on erittäin hyväsuinen. Hyvin herkkä suustaan ja tuntui, ettei mikään kuolain oikein mahtunut sinne, kieli on liian iso ja tila liian matala.. Kokeilin myös turparemmejä, josko se rauhoittaisi tilannetta, mutta se vasta pahensikin herkän tammani suun täysin levottomaksi sen keskittyessä turparemmin ärsyttävyyteen, vaikka remmit hyvin löysällä. Tammani toimii parhaiten ehdottomasti ilman turparemmiä ontolla ja kevyellä nivelkuolaimella, vaikka aluksi ratsastin paljon suoralla kumikuolaimella, jolla toimii myös edelleen hyvin.
Se, että on tuntuma, ei tarkoita sitä että hevonen saisi tukeutua täysin ratsastajan käteen ja menettää tasapainonsa heti, jos ohja löystyy. Ratsastajana sinun on huolehdittava, että tuntuma on pehmeä, kyvyt ja vastaanottavainen, mutta hevonen kantaa oman etuosansa rehellisesti itse. Usein ravurit saattaavat olla hyvinkin herkkäsuisia ja paeta kättä säästyäkseen paineelta. Hyvin nopeasti hevonen saattaa oppia, että tyhjänä turpa ryntäissä kulkeminen on "mukavinta" tai toisaalta välttää kokonaan kosketusta turpa menosuuntaan kohti alakaula pullottaen. Kummassakaan tapauksessa ei tulla etenemään siihen suuntaan, mitä minä tässä omassa koulutuksessani haen. Ja tämä on yksi tärkeimpiä asioita tässä kohtaa koulutusta, mielestäni. Toinen tyylisuunta saattaa olla ei-niin-herkkäsuiset, jotka pistävät hauikset koville. Sellainen oli oma SH-remonttini.
Muistutan vielä sinua, joka blogiini löysit (hauskaa), että nämä ovat omia kokemuksiani. En sano, että sinun tarvitsisi tehdä juuri niin kuin minä teen ja hevosiakin on lähtökohtaisesti niin monenlaisia, että myös ratkaisuja on lukuisia. Mutta näin me etenimme ja ne puran tähän blogiin. Jos olet havainnut oman tapasi hyväksi ja etenette niin kuin suunnitelmissa on, niin se on loistavaa myös! Meidän tavoitteena on hyvän ja laadukkaan kouluhevosen taidot oppinut lämminverinen, minkälaisia tavoitteita teillä on?
Treeni-iloa kaikenlaisiin tavoitteisiin, palaan pian! 💋